0-24+36 30 383 5969
  • HU
  • EN
  • DE
0

Zalai specialitások a konyhánkban

2021.03.09. 12:15

A Zala-megyei specialitások nagy múltra tekintenek vissza. Aki ezeket a finom ételeket megkóstolja, maradandó gasztronómiai élménnyel gazdagodik.

Az ország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja Zala-megye. Tökéletes hely a gyönyörű tájaival túrákra, sétákra és a régi, házias ízek megismerésére. A terület infrastruktúrája a kezdetben elég fejletlen volt, így a városoktól távol eső kis falvak önfenntartásra rendezkedtek be, az élelmiszerek nagy részét is otthon termelték meg.

Emiatt a viszonylagos elzártság miatt a zalai konyha a helyben megtermelt alapanyagokra építkezett. Így alakult ki egy sajátos zalai ízvilág, amit az azóta eltelt évek sem tudtak kitörölni.

A zalai konyha egyik leggyakrabban használt eleme a burgonya.

A mai napig is mindenki által ismert étel a dödölle, ami lisztből és krumpliból gyúrt masszából készül. A gombócokat zsírban pirított hagymával és tejfölözve tálalják. Nem véletlenül rendeznek a dödöllének külön fesztivált Nagykanizsán minden évben. Ez a zalai hagyományos étel ma már a legkifinomultabb éttermek konyháján is megállja a helyét.

Nálunk is megtaláljátok a kínálatban, szakácsainknak megvan a titka rá, hogy igazán finom legyen ez a kívül ropogós, belül lágy és krémes krumpli alapú étel. 😉

Egy másik, máig nagyon közkedvelt étel a krumpli prósza. Ez az étel is kimondottan zalai fogás, reszelt burgonyából készül, máshol a tócsni névvel illetik. De mindegy, hogy nevezzük, a lényeg, hogy nagyon finom és rendkívül egyszerűen elkészíthető.

Zalában ha szerencsénk van, még ma is belefuthatunk ezekbe a régi ételekbe, ha pedig még nem kóstoltuk őket, ideje kipróbálni, akár a mi hotelünk látvány konyhájában is 😉 … és mint tudjátok, nálunk minden alapanyag friss, házi, a farmunkról kerül az asztalra, így még különlegesebb ízélményben lehet részetek, ha nálunk kóstoljátok meg ezeket a hagyományos- mégis igazán ízletes ételeket.

Ha kedvetek van, akár még ti is kipróbálhatjátok az ételek elkészítését 🙂

Ajánlott bejegyzések