0-24+36 30 383 5969
  • HU
  • EN
  • DE
0

A szorongás hatásai a szerveztre- miért fontos pihenni, relaxálni?

2022.09.26. 13:07

Életünk feszes, egyre gyorsuló tempója, az elvárásoknak való szüntelen megfelelni akarás nagy terhet ró teherbíró képességünkre. Sokan másodállást, otthon végezhető különmunkát is vállalnak, nem is beszélve a háztartás adta napi feladatokról… A szorongás egy természetes élettani jelenség, mindannyiunknál előfordulhat például egy nehéz feladat teljesítése során, kihívások, megpróbáltatások, jelentős életesemények előtt.

A túlzott igénybevétel hatására nemcsak egyszerűen elfáradunk, hanem előbb vagy utóbb a testünk is elkezd tiltakozni: megbetegszik.

Minél erősebbé válik bennünk a feszültség egy adott helyzetben, annál valószínűbb, hogy fizikai tüneteket is kivált – gyorsabb szívritmust, szaporább légzést, izzadást, kézremegést stb. okozhat.

Ez alkalmanként bárkivel előfordulhat, és normális válaszreakciónak tekinthető, ám ha a szorongás gyakori vagy állandó érzéssé válik az az egész életminőségünket negatívan befolyásolja.

Fontos komolyan venni a szorongásos problémákat, mielőbbi lépéseket téve a megfelelő kezelés biztosítása érdekében. Első lépésként a legfontosabb, hogy hagyjuk testünket és lelkünket egyaránt feltöltődni.

Az egyik legtökéletesebb pihenés a relaxáció, amely közben a test izmai ellazulnak. A teljes testi és lelki ellazultság mélyebb és gyorsabb pihenést biztosít, mint az alvás.

Az izmok és idegek pihennek, regenerálódnak, a testi funkciók szabályossá válnak. A vérkeringés az erek simaizom szövetének ellazulása miatt szintén javul és a szívritmus egyenletessé, nyugodttá válik. Minthogy a relaxációt többnyire háton fekve végezzük, a szervek megszabadulnak a rájuk nehezedő nyomástól. Hosszútávon a relaxáció hatással van a vitalitásra és a szellemi stabilitást is jótékonyan befolyásolja. Fokozódik a tudatosság, és egész lényében felfrissül, feltöltődik az ember.

A másik tökéletes feltöltődési mód a wellness.

Egy pihentető wellness igazi feltöltődés a testnek és a léleknek is egyaránt. Fontos, hogy időnként kellőképp levezessük a stresszt, amelyre nehezen találnánk jobb lehetőséget egy vidéki wellness hétvégénél.

Szükség van arra, hogy egy méregtelenítő kúrát végezzünk testünkön, amelyre remek lehetőséget nyújtanak a különböző wellness szolgáltatások. A szaunázás során bőrünk pórusain át távoznak a méreganyagok a verejtékezés következtében. Masszázs által pedig fokozódik az anyagcsere és gyorsabban ürülnek ki a káros anyagok.

Az előbb említett érveken túl még számos jótékony hatással bír az egészségre a wellness fürdőzés is. A meleg víz testileg és lelkileg is igazi feltöltődést jelent az egész szervezet számára. Az imént említett méreganyagok eltávolítását gyorsítja a meleg víz, továbbá serkenti a vérkeringést. Ezáltal testünk sejtjei folyamatosan friss oxigénhez jutnak, így könnyebben eltűnik és nehezebben alakul ki a nők rettegett ellensége, a narancsbőr.

Nálunk ehhez minden szükséges szolgáltatás megtalálható, várjuk kedves vendégeinket bármelyik évszakban egy kis lelket és testet is feltöltő pihenésre 🙂

Ajánlott bejegyzések