0-24+36 30 383 5969
 • HU
 • EN
 • DE
0

Testet átmozgató, lelket simogató – Mit ad neked a jóga?

2021.05.27. 11:46

Napjainkban az egyik legelterjedtebb mozgásformának számít a jóga, számtalan pozitív hatásának köszönhetően.

A „jóga” szanszkrit eredetű szó, azt jelenti: összekötés, egyesülés. A jógagyakorlatok a maguk teljességében fejtik ki hatásukat, megteremtik a test, a szellem, a tudat és a lélek egyensúlyát. Ily módon segít a jóga megoldani, leküzdeni a mindennapos próbatételeket, problémákat és gondokat.

A sportok közül a torna sok elemet vett át a jógából, ezért sokakban félelmet kelt, hogy elkezdjenek jógázni, mert azt gondolják, hogy ugyanolyan hajlékonynak kell lenniük, mint egy tornásznak. Erről azonban szó sincs, bármilyen testalkattal és korban el lehet kezdeni jógázni, mert a gyakorlatok végzése nem arra szolgál, hogy egymással versengjünk, hanem arra, hogy a test adottságait teljes terjedelmében kihasználjuk és ezáltal fenntartsuk egészséges működését.

De miből is áll a jóga gyakorlás? ez változó lehet, de általában :

 1. fizikai testhelyzetek, úgynevezett ászanák gyakorlása
 2. koncentráció, vagyis az elme irányítása (ezt lehet ászanák segítségével, vagy meditációval gyakorolni)
 3. a légzés, és ezzel együtt az életerő (prána) irányítása

Ez a három dolog képviseli a lényünk három részét: test, elme és lélek.

Már az elő jógaóra számos pozitív hatással bírhat testünkre:

 • Méregtelenítés– Jógázás közben testünk hőt termel, és hogy ne süljünk ropogósra, el kezdi izzadással hűteni magát. Az izzadás aktivizálja a nyirokrendszert, ami azért felelős, hogy megszabaduljon szervezetünk a káros anyagoktól.
 • Jobb emésztés – Az emésztés javulása a gyakorlóknál szintén azzal hozható összefüggésbe, hogy a jógapózok minden irányba átmozgatják a testünket és a belső szerveink nem a megszokott módon kerülnek nyomás alá.
 • Alakformálás – Jógaórán saját testsúllyal dolgozunk, aminek köszönhetően izmaink fokozatosan fejlődnek, egyre tónusosabbá vállnak, mi pedig erősebbek leszünk.
 • Egészséges gerinc –  A jóga segít megőrizni illetve visszaállítani gerincünk egészségét. Hogyan is? Először is a gerinc hosszanti nyújtása segít eltávolítani az ülés/cipekedés/előre görnyedés során összepréselődött csigolyákat. A gyakorlás során folyamatosan erősítjük a mélyizmokat a gerinc mentén, ezzel javítjuk a testtartásunkat. A csavarásokkal pedig segítünk, hogy javuljon a tápanyagellátás a gerincben, stimuláljuk és energetizáljuk a gerinc idegeit, így gerincünk rugalmassá és egészségessé válik.
 • Stresszoldás –  Ha van valami, amiért a jógát mindenkinek receptre kéne felírni, nos, az a stresszoldó hatása.

 

Ugye hogy Neked is megjött a kedved hozzá? Van egy jó hírünk 😉 Megrendezésre kerülő jóga hétvégénken profi oktatótól sajátíthatod el a jóga mozdulatokat. Mellette a wellnessünkben relaxálhatsz, feltöltődhetsz és újult erővel vághatsz neki a dolgos hétköznapoknak. 🙂

Ajánlott bejegyzések