0-24+36 30 383 5969
  • HU
  • EN
  • DE
0

Milyen is a frissen fejt házi tej?

2021.04.11. 15:42

A szervezet tápanyag- és vitaminszükséglete elengedhetetlenné teszi a tej fogyasztását. Nem elhanyagolható a tej ásványi anyag tartalma sem, például a kalcium, ami építőköve a csontvázunknak. A tej különösen gyermekkorban kell a szervezet fejlődéséhez, de felnőttkorban is fontos az egészség megőrzéséhez.

Az egészséges tehén teje tápanyagokban gazdag, de előfordulhat, hogy néhány olyan baktériumfajtát tartalmaz, ami az emberi gyomor számára nem könnyen emészthető. Ezektől azonban könnyen megszabadulhatunk, ha a frissen fejt  tejet néhány percig forraljuk.

A tejben rengeteg zsírban oldódó vitamin és a szervezet számára fontos ásványi anyag található. A tej az egyik legjelentősebb kalciumforrásunk. Napi hat-hét deciliter fedezi a kalciumszükségletet, ami fontos a csontok és fogak karbantartásához, illetve az idegrendszer működéséhez is.

A hazai, egy főre jutó tejfogyasztás nagyon alacsony. Ez azt jelenti, hogy naponta átlagosan fél liter tejet sem iszunk, pedig egészségmegőrzés céljából ennél valamivel többet kellene fogyasztanunk.

Az igazi, frissen fejt tejből rengeteg termék készíthető házilag is. pl. sajt, tejföl, joghurt, vaj, tejszín…

Ha azonban valaki nem szeretne ezeknek otthon nekiállni, látogasson el hozzánk és kósoltja meg saját, tejből készült házi különlegességeinket. Nálunk minden reggel frissen fejt tejet kapnak vendégeink, házi tejünkből készült joghurtat reggelizhetnek, valamint házi sajtjaink is nagy népszerűségnek szoktak örvendeni. Nincsen bennük tartósítószer és semmilyen káros anyag, nem olyan szépek talán mint a bolti termékek, de annál sokkal finomabbak 🙂

Több visszajelzést is kaptunk már, hogy vendégeink szervezete sokkal jobban reagál a házi tejre mint a boltira, nem jelentkeznek allergiás reakciók vagy érzékenység.

Farmunkon programként ki lehet próbálni a tehénfejést a vállalkozó kedvű vendégeinknek, a recepción lehet erre időpontot foglalni. Nemrég Nálunk járt Zámbó Krisztián és menyasszonya, Takács Zsuzska, és ők is megtapasztalták ezt a nem mindennapos élményt. 🙂

Érdemes kipróbálni, várunk mindenkit nagy szeretettel! 🙂

 

Ajánlott bejegyzések